Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiosenna sałatka jajeczna z kwiatkami"
Składniki
Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, przelej zimną wodą, a potem obierz. Obrane jajka drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Ogórki opłucz, obierz ze skórki, a następnie drobno pokrój. Dodaj do jajek. Umyj i osusz gałązki koperku oraz natki. Zioła poszatkuj. Wsyp do sałatki. Oczyść dokładnie dymki. Białe części posiekaj, dodaj do przygotowanych składników.
Wszystkie przygotowane wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatkę rozłóż na dużym owalnym półmisku. Posyp startym na tarce żółtym serem.
Rzodkiew oczyść, pokrój w cienkie plastry, wykrój płatki kwiatków. Zanurz je w wodzie z od robiną barwnika, osącz. Ułóż na sałatce, tworząc płatki wiosennych kwiatów. Do zrobienia łodyg użyj szczypiorku.
Czas ok. 60 min; porcja – 350 kcal cena 2,20 zł
Najzdrowszy majonez zrobisz sama. Ubij jajko ze szczyptą soli i cukru. Dodaj 2 ły żki soku z cytryny, wlej 250 ml oleju. Ubijaj, aż masa będzie biała. Na koniec dodaj do smaku pieprz.Źródło: Świat kobiety