Do góry

Desery Przepis na:

Wiosenne ciasto z rabarbarem i truskawkami

Wiosenne ciasto z rabarbarem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 1399

Wilgotne słodko-kwaśne ciasto ucierane

Składniki

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 230 g mąki (ok. 1,8 szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • ok. 250 g rabarbaru pokrojonego w kostke
  • ok. 400 g truskawek (połówki)
  • kruszonka: 40 g rozpuszczonego masła, 30 g cukru, 60 g mąki, ewentualnie odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego
  • łyżka cukru do posypania rabarbaru
  • cukier puder do obsypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło (margarynę) ucieramy z cukrem mikserem, stopniowo dodajemy jajka. Jak masa będzie puszysta dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wylewamy na blaszkę (u mnie standardowa duża blaszka).


    Rabarbar pokrojony w kostkę można obsypać cukrem układamy na cieście, truskawki krojone na połówki (jeśli duże można na ćwiartki) układamy gęsto między rabarbarem.

  2. Kruszonka: Roztopione masło wlewamy do zmiesznaej mąki z cukem - jeśli ktoś chce można uperfumować olejkiem do ciasta - zagniatamy kruszonkę i rozsypujemy na wierzch ciasta.

    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stop. C ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka

    Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

    Znika błyskawicznie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 31 maja 2014 Kuszące ciasto na czarnym tle, fajnie wygląda.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń