Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiśniowa bomba"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 81
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 139
Składniki
Dwa blaty odłóż, jeden drobno pokrusz. Wiśnie osącz. Kompot pozostaw. W 1/4 płynu rozprowadź proszek budyniowy. Pozostały kompot zagotuj. Dodaj rozrobiony proszek oraz 2 łyżki cukru. Gotuj, mieszając, 1 min. Zdejmij z ognia. Do powstałej masy dodaj wiśnie, wymieszaj.
Jeden blat włóż do tortownicy, zamknij obręcz. Na blacie rozsmaruj tężejącą masę wiśniową. Przykryj drugim blatem, dociśnij. Odstaw na godzinę do lodówki.
Kremówkę ubij na sztywno razem z ostatnią łyżką cukru, cukrem waniliowym oraz opakowaniem zagęszczacza do śmietany. Tort wyjmij, zdejmij obręcz. Nałóż ubitą śmietanę. Maczanym w wiśniówce nożem uformuj z masy kopiec.
Pokruszony biszkopt wymieszaj w misce ze startą na tarce czekoladą. Obsyp dekoracyjnie wierzch tortu.
Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 1,80 zł.
Pokruszony biszkopt (także ten lekko przesuszony) możesz wykorzystać do przygotowania bajaderek. Zagnieć rozdrobnione ciasto z odrobiną masła i śmietany, bakaliami (orzechy, rodzynki, żurawina), posiekaną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Z powstałej masy formuj w dłoniach niewielkie kulki. Odstaw do stężenia.Źródło: Świat kobiety