Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiśniowe serduszka z kokosową posypką"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
60 minut • Porcja 75 kcal • Koszt ok. 9 zł • Przepis dla 4 osób
Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, migdały, sól, jajko, cukier waniliowy i aromat. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto partiami rozwałkuj na cieniutkie płaty i wykrawaj foremką serduszka. W połowie malutką foremką wytnij na środku serduszka. Grubą wykałaczką lub słomką do napojów zrób u góry otworki do zawieszania.
Rozłóż ciasteczka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz kilkanaście minut w 180°C na jasnozłoty kolor. Odstaw do wystudzenia. Konfiturę podgrzej w rondelku. Posmaruj nią połowę ciasteczek – tych bez wycięcia i przykryj ciasteczkami z wyciętym serduszkiem, lekko dociskając.
Wierzchnie ciasteczka z wycięciem też cieniutko posmaruj ciepłą konfiturą i posyp wiórkami. Odstaw do zastygnięcia.Źródło: Kobieta i życie