Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Włoska zapiekanka z polenty"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Przygotować pesto: papryki pokroić na cząstki, oczyścić z pestek. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Piec 15 minut.
Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przesypać na talerzyk, odstawić do wystudzenia. Parmezan zetrzeć. Czosnek obrać, posiekać. Papryki wyjąć z piekarnika, przestudzić, obrać ze skórki.Papryki zmiksować z czosnkiem, olejem, 10 dag parmezanu i migdałami. Powstałe pesto przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki. Pędy gotować 5 minut w posolonym wrzątku, odcedzić. Oliwki odsączyć z zalewy. Mleko zagotować z bulionem i masłem. Do wrzącego płynu wsypać kaszkę kukurydzianą i 5 dag parmezanu. Mieszając, gotować 10 minut.
Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Potem wymieszać kaszkę z oliwkami. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Żaroodporną formę (21x28 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować połowę polenty. Przykryć połową szparagów. Ponownie wyłożyć kaszkę i pozostałe szparagi. Wierzch posypać pozostałym parmezanem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut. Zapiekankę podawać z pesto paprykowym.Źródło: Życie na gorąco