Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Włoskie ciasto orzechowe"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2515
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 295
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 399
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34700
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 929
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2515
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 295
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 399
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34700
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 929
Składniki
Orzechy zmiel w młynku lub blenderem na drobny pył. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, miękkie masło lub margarynę. Utrzyj mikserem na puszystą masę.
Nie przestając ucierać dodaj skórkę otartą z cytryny, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj zmielone orzechy, olej oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę.
Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C. Wystudź.
Przygotuj glazurę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Jeśli konfitura ma kawałki owoców, zmiksuj ją blenderem na gładki mus. Następnie przełóż do rondelka, dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj przez kilka minut.
Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Gdy glazura przestygnie i zacznie gęstnieć, posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Udekoruj orzechami nerkowca i kandyzowanymi owocami.
70 minut. Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie