Do góry

Desery Przepis na:

Wstążki makaronowe z masą makową

Wstążki makaronowe z masą makową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Wstążki makaronowe z masą makową"

Składniki

  • 60 dag suchego maku
  • 1 op. (40 dag) grubego makaronu (np. wstążki albo łazanki)
  • 40 dag bakalii: orzechów włoskich
  • laskowych
  • rodzynek
  • suszonych moreli
  • daktyli
  • śliwek oraz skórek cytrusów smażonych w cukrze
  • 2/3 kostki (15 dag) masła
  • po 2/3 szklanki miodu i mleka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 buteleczka migdałowego zapachu do ciasta
  • cukier do smaku
  • suszone morele do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak opłucz na sitku, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 10 minut.

  2. Zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel.

  3. Zmielony mak ponowie przesyp do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie. Dołóż masło, miód, mleko, cukier waniliowy oraz zapach do ciasta. Mieszając, gotuj masę na dużym płomieniu, aż miód i masło się roztopią.

  4. Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Gotową masę makową ew. posłodź jeszcze do smaku, przemieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki.

  5. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 8–10 minut.

  6. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Wymieszaj z masą makową. Udekoruj suszonymi morelami.

  7. Wersja opolska: masę makową zamiast z makaronem serwuj z sucharkami namoczonymi wcześniej w mleku posłodzonym miodem.

  8. Jedna porcja zawiera: 890 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń