Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wstążki makaronowe z masą makową"
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 74
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 74
Składniki
Mak opłucz na sitku, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 10 minut.
Zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel.
Zmielony mak ponowie przesyp do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie. Dołóż masło, miód, mleko, cukier waniliowy oraz zapach do ciasta. Mieszając, gotuj masę na dużym płomieniu, aż miód i masło się roztopią.
Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Gotową masę makową ew. posłodź jeszcze do smaku, przemieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki.
W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 8–10 minut.
Odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Wymieszaj z masą makową. Udekoruj suszonymi morelami.
Wersja opolska: masę makową zamiast z makaronem serwuj z sucharkami namoczonymi wcześniej w mleku posłodzonym miodem.
Jedna porcja zawiera: 890 kcalŹródło: Tina