Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wstążki z rybą w białym sosie. Danie dla dzieci"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.Filet umyj, starannie osusz i pokrój w kostkę. Natkę opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj.
W garnku zagotuj dużą ilość wody. Wsyp pół łyżeczki soli. Do wrzątku wrzuć makaron i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odcedź i trzymaj makaron w cieple, by nie wystygł.
Na patelni mocno rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną rybę. Skrop ją sokiem z cytryny. Duś 1-2 minuty na bardzo małym ogniu. Następnie wlej śmietankę. Gotuj jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia.
Pod koniec gotowania wrzuć do ryby z sosem ugotowany wcześniej makaron oraz posiekaną natkę. Całość starannie wymieszaj. Dopraw delikatnie solą oraz odrobiną pieprzu, a w razie potrzeby także sokiem z cytryny. Rozłóż danie na talerze.
Przełóż makaron z łososiem na talerze. Podawaj udekorowany połówkami pomidorków koktajlowych i listkami świeżej bazylii.
Możesz nie dodawać czosnku, danie będzie wtedy miało delikatniejszy smak. Dopraw je za to większą ilością świeżych ziół (np. posiekanym koperkiem).
Łososia możesz zastąpić inną rybą morską (by złagodzić jej smak wcześniej natrzyj ją cytryną).
Chcesz, aby ryba na stałe weszła do menu twojego malucha? Gotuj ją na parze (taka jest najzdrowsza), dla urozmaicenia duś w odrobinie wody lub mleka, innym razem piecz w folii lub na elektrycznym grillu, albo smaż. Mięsko ryby możesz także dodawać do zupek.
Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal cena 2,60 zł.Źródło: Świat kobiety