Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj gdy robiłam farsz do pierogów zostało mi białko, pomyślałam że zrobię sobie bezy a że białko ubijało się jakoś opornie więc pomyślałam nad ciastem.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 548
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 120
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 205
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 157
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 548
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 120
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 205
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 157
Składniki
Na początku ubić pianę z białek ze szczyptą soli, do ubitej piany partiami dodawać cukier i dalej ubijać ( tak jak pisałam mi szło to dziś opornie ). Gdy mamy już piane z białek połączoną z cukrem wtedy dodać żółtka i całość zmiksować. Do zmiksowanych białek z żółtkami wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlać olej i wszystko wymieszać za pomocą łyżki ciasto ma konsystencję gęstą.
Jak już mamy dokładnie wymieszane wszystkie składniki na ciasto przełożyć je do blaszki 36 na 24,5 wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie truskawki z kompotu oddzielić od soku, przygotowane truskawki ułożyć na przygotowanym cieście. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawić na pięć minut w piekarniku po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto ostygnie oddzielić go od papieru do pieczenia a następnie posypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś woli to polać polewą czekoladową. Owoce również można dać kto jakie lubi.
Ciasto wyszło bardzo smaczne z wierzchu mocno chrupkie a w środku smak mokrego piasku, takie ciasto w sam raz nadaje się do zimnego mleka lub gorącego kakao, sprawdzi się również dla spodziewających się gości. Przepis polecam.