Do góry

Desery Przepis na:

Wyśmienita rolada kakaowa

Wyśmienita rolada kakaowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Wyśmienita rolada kakaowa"

Składniki

  • Na biszkopt: 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 250 ml jogurtu naturalnego
  • np. greckiego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1 cytryny. Ponadto: 3-4 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • banan
  • cukier puder
  • 2 kostki czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiane obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.

  2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 10-12 min w temp. 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.

  3. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Obranego banana rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny. Dodaj do niego jogurt oraz cukier, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną żelatynę, szybko zmiksuj, by nie było grudek.

  4. Na koniec dodaj ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Krem wstaw do lodówki, aby lekko stężał.

  5. Kilka łyżek kremu odłóż do dekoracji. Ostudzoną roladę rozwiń, posmaruj pozostałym kremem, delikatnie zwiń. Odłożonym kremem posmaruj wierzch i boki rolady. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem roladę oprósz cukrem pudrem. Udekoruj pozostałą ubitą śmietanką, bananem pokrojonym w plasterki oraz startą czekoladą.

  6. 40 minut. Porcja: 250 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń