Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na domowe pączki z marmoladą, wiem że łatwiej jest kupić pączki w cukierni ale jeżeli ktoś ma czas i ochotę spróbować przygotować pączki w domu, to polecam wypróbować mój przepis.
Placek czeski to nieco mniej pracochłonna od tradycyjnej wersja miodownika –...
Odsłon: 13360
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 6255
Placek czeski to nieco mniej pracochłonna od tradycyjnej wersja miodownika –...
Odsłon: 13360
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 6255
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka, mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie, lśniące i nie kleiło się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, formuję wałek i dzielę ciasto na 16 kawałków
Z każdego kawałka ciasta formuję pączki, turlając kawałek ciasta na blacie lub w dłoniach (dokładnie pokazałam to na filmie). Uformowane pączki układam na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczam dłonią. Następnie pączki nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Pączki będę nadziewała marmoladą dopiero usmażone ale jeżeli chcemy to możemy nałożyć marmoladę podczas formowania pączków.
Po 30 minutach smażenie pączków: Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 175 stopni, tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały. Do gorącego tłuszczu wkładam pączki górą do dołu i smażę na najmniejszym ogniu przez około 2-2,5 minuty z każdej strony. Ważne aby tłuszcz nie był za gorący, ponieważ pączki z wierzchu będą wyglądać na usmażone a w środku mogą być surowe. Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Nadziewanie pączków: Marmoladę przekładam do miseczki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Jeżeli marmolada jest bardzo gęsta to możemy do niej dodać kilka kropli przegotowanej wody i dokładnie wymieszać. Marmoladę wkładam do rękawa cukierniczego (jeżeli nie mamy rękawa to możemy go zrobić sami, pokazałam to na filmie) i nadziewam jeszcze ciepłe pączki.