Do góry

Desery Przepis na:

Wytrawne muffiny

Wytrawne muffiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Wytrawne muffiny"

Składniki

  • 28 dag mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 garści czerwonych porzeczek
  • 15 dag sera typu brie
  • garść orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 350 ml kefiru naturalnego
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski razem z łyżeczką soli oraz łyżką proszku do pieczenia. Wsyp szczyptę pieprzu do smaku. Suche starannie przemieszaj.

  2. Czerwone porzeczki opłucz pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do ocieknięcia, a następnie oberwij owoce z gałązek. Jeśli nie masz porzeczek, do muffin możesz użyć suszonej żurawiny.

  3. Ser typu brie pokrój na nieduże kawałki. Orzechy włoskie posiekaj grubo ostrym nożem. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć orzechy i smaż, aż zaczną się rumienić. Zdejmij z ognia, przestudź. Dodaj do sypkich składników razem z porzeczkami.

  4. W osobnej misce rozkłóć jajka. Wlej do nich kefir oraz olej, dokładnie wymieszaj. Płynne wlej do miski z suchymi, wymieszaj niezbyt starannie.

  5. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami, napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 20-25 minut. Muffiny podawaj, gdy ostygną. Dowolnie ozdób.

  6. czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 1,10 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń