Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wytrawne muffiny"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 168
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 168
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem z łyżeczką soli oraz łyżką proszku do pieczenia. Wsyp szczyptę pieprzu do smaku. Suche starannie przemieszaj.
Czerwone porzeczki opłucz pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do ocieknięcia, a następnie oberwij owoce z gałązek. Jeśli nie masz porzeczek, do muffin możesz użyć suszonej żurawiny.
Ser typu brie pokrój na nieduże kawałki. Orzechy włoskie posiekaj grubo ostrym nożem. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć orzechy i smaż, aż zaczną się rumienić. Zdejmij z ognia, przestudź. Dodaj do sypkich składników razem z porzeczkami.
W osobnej misce rozkłóć jajka. Wlej do nich kefir oraz olej, dokładnie wymieszaj. Płynne wlej do miski z suchymi, wymieszaj niezbyt starannie.
Foremki na muffiny wyłóż papilotkami, napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 20-25 minut. Muffiny podawaj, gdy ostygną. Dowolnie ozdób.
czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 1,10 złŹródło: Świat kobiety