Do góry

Desery Przepis na:

Zakochana figa z...

Zakochana figa z...

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48623

Dodano:

Odsłon: 408

makiem. Ach, jakaż to słodka, idealna para, która może stać się miłym prezentem w Dniu Zakochanych. Ciasto jest oczywiście w kształcie serca i smakuje cudownie. Słodkich Walentynek dla wszystkich, którzy tu zaglądają. :))

Składniki

  • mak 200g
  • figi suszone 2 opakowania po 200g (150g do masy makowej + 50g do dekoracji)
  • białka 5 sztuk
  • masło 15 dkg
  • cukier puder 15-20 dkg
  • kasza manna (popularny grysik) 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • do gotowania maku: mleko 1 szklanka, woda 1 szklanka
  • lukier miodowy:
  • miód nawłociowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 3 łyżeczki
  • sok z cytryny 1/2 łyżeczki
  • zimna woda (przegotowana) 3 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, jeżeli płyn zbyt szybko wyparuje, należy go uzupełniać, aby mak się nie spalił. Ugotowany mak wystudzić, następnie zmielić trzykrotnie w maszynce.
    Figi zalać ciepłą, przegotowaną wodą, żeby nie były takie suche. Po 10 minutach osączyć z wody, owocom usunąć twarde ogonki, po czym każdą figę podzielić na ćwiartki.

  2. Przy pomocy miksera utrzeć margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po łyżce zmielonego maku, nadal ucierać. Do masy makowej wsypać kaszę mannę, proszek do pieczenia i pokrojone figi. Wszystko razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową.

  3. Gotowe ciasto wlać do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
    Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni.
    Cały czas pieczenia ciasta wynosi około 1 godziny.

  4. Gdy upieczone ciasto przestygnie należy wyjąć je z formy, polukrować, ozdobić figami. Oczywiście to tylko przykład, każdy z nas może ozdobić ciasto tak jak lubi, według własnego gustu i smaku.

    Lukier miodowy: Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, miodem i przegotowaną wodą. Błyskawicznie powstaje nam pyszny lukier.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń