Do góry

Desery Przepis na:

Zaparzane ciasteczka cukrowe

Przepis dnia 2020-10-13
Zaparzane ciasteczka cukrowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 15012

Dodano:

Odsłon: 1140

Bardzo prosty przepis, według którego łatwo i szybko przygotujesz takie ciasteczka, które po prostu rozpływają się w ustach. Mąkę zaparzamy gorącym tłuszczem, stąd zaparzane ciasteczka.

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • masło lub margaryna 100 g
  • proszek do pieczenia 10 g
  • ciepła woda ok.6-8 łyżek
  • szczypta soli
  • do obtaczania : cukier ok. 80-100 g
  • cynamon 2 płaskie łyżeczki
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zaparzane ciasteczka cukrowe

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
    Masło rozpuścić dolać do niego 6 łyżek ciepłej wody.
    Gorący tłuszcz przelać do mąki, zagnieść ciasto. Jeśli będzie mało elastyczne można dolać więcej wody.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
    Cukier wymieszać z cynamonem.
    Potem ciasto rozwałkować na grubość max do 1 cm i wykrawać dowolne wzory.
    Każde ciasteczko obtoczyć w cukrze i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Piec 12-16 minut w 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń