Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser, do przygotowania którego możemy użyć czerstwej chałki, drożdżówki, słodkiej bułki czy nawet bułkowego pieczywa. Wyjdzie smacznie, zapewniam. To idealna opcja na sobotnie śniadanie, z dodatkiem gorącego kakao czy podwieczorek. Zapiekana chałka wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 443
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 166
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 443
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 166
Składniki
Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie. Śmietanę połączyć z jajkami, dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Chałkę pokroić w plastry grubości 1cm. Każdą kromkę posmarować masłem z dwóch stron. Również formę do zapiekania (może być keksówka) wysmarować masłem. Przygotowane kromki układać ciasno, pomiędzy każdą włożyć trochę namoczonych, odsączonych rodzynek i żurawiny. Całość zalać śmietaną, lekko dociskając kromki chałki, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch zapiekanki posypać resztą bakalii i łyżką cukru. Chałkę zapiekać 30 minut w 180 stopniach (góra, dół).