Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekana kalarepka"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Kalarepki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz, obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Pomidory lekko natnij nożem na krzyż z dwóch przeciwległych stron. Włóż je do naczynia z wrzątkiem na 5-10 sekund i natychmiast przelej zimną wodą. Zdejmij z nich skórkę, pokrój w plastry.
Do miseczki wbij jajko, roztrzep. Wlej śmietanę lub jogurt oraz mleko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Naprzemiennie ułóż plasterki kalarepki oraz pomidora. Zalej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180° C. Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub jako dodatek do mięsa.
Rada: Kalarepa jest kuzynką kapusty i brokułów. To warzywo bardzo wartościowe, o dużej zawartości witamin, potasu, wapnia, magnezu, fosforu oraz sodu.
Jest żółciopędna i wspomaga pracę wątroby, więc jak najczęściej powinni po nią sięgać chorzy na kamicę żółciową. Ponieważ kalarepa zawiera szczawiany, nie zaleca się jej osobom z kamicą nerkową.
<strong>: 45 min Porcja: 350 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie