Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekana kalarepka"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1065
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1065
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Składniki
Kalarepki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz, obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Pomidory lekko natnij nożem na krzyż z dwóch przeciwległych stron. Włóż je do naczynia z wrzątkiem na 5-10 sekund i natychmiast przelej zimną wodą. Zdejmij z nich skórkę, pokrój w plastry.
Do miseczki wbij jajko, roztrzep. Wlej śmietanę lub jogurt oraz mleko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Naprzemiennie ułóż plasterki kalarepki oraz pomidora. Zalej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180° C. Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub jako dodatek do mięsa.
Rada: Kalarepa jest kuzynką kapusty i brokułów. To warzywo bardzo wartościowe, o dużej zawartości witamin, potasu, wapnia, magnezu, fosforu oraz sodu.
Jest żółciopędna i wspomaga pracę wątroby, więc jak najczęściej powinni po nią sięgać chorzy na kamicę żółciową. Ponieważ kalarepa zawiera szczawiany, nie zaleca się jej osobom z kamicą nerkową.
<strong>: 45 min Porcja: 350 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie