Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekana kapusta"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Z kapusty zdejmij liście, włóż do posolonego wrzątku i sparz. Następnie schłodź w zimnej wodzie i odcedź. W garnku rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i wymieszaj. Dołóż ryż, sól i pieprz. Całość duś do miękkości.
Przestudź i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Sześć sparzonych liści kapusty odłóż, a resztę pokrój w szerokie paski.
Masłem wysmaruj formę do zapiekania. Na dnie rozłóż połowę bekonu, a na nim część całych liści i warstwę masy mięsnej. Posyp częścią krojonej kapusty i zalej śmietaną. Ponownie nałóż warstwę mięsa, warstwę kapusty i zalej śmietaną. Powtarzaj tę czynność aż do zużycia wszystkich składników.
Ostatnią warstwę powinny tworzyć liście kapusty, na których rozłóż plastry boczku i skrop roztopionym masłem. Piecz w temperaturze 180° C przez około 45 minut.Źródło: Na żywo