Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekane szparagi w sosie serowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 235
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 235
Składniki
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Zielone szparagi włóż do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj ok. 6-8 minut. Białe szparagi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny przez 15-20 minut (w zależności od grubości szparagów).
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszając smaż 2-3 min. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj starty ser, rozmaryn oraz przesmażoną cebulę z czosnkiem. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim ugotowane szparagi i zalej sosem serowym. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie ze szparagami, zapiekaj ok. 20 minut. Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do ziemniaków i mięsa. Rada: Szparagi po ugotowaniu można owinąć plastrami szynki, zalać sosem serowym i zapiekać.
50 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie