Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka warzywna z dynią"
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 248
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 371
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 248
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 371
Składniki
na ciasto schładzaj odpowiednio wcześniej w lodówce. Następnie przesianą mąkę posiekaj razem z twardym masłem i solą, dodaj lodowatą wodę – szybko zagnieć spójne ciasto. Następnie owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
W tym czasie pokrój w cienkie plastry miąższ dyni i sparz w osolonym wrzątku, po czym odłóż na sito, by osączyć z wody.
Jajka zmiksuj ze śmietaną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą oraz pieprzem.
Formę do zapiekania nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto wyjmij z lodówki, usuń folię i szybko rozwałkuj na placek. Wyłóż nim dno formy, robiąc dość wysoki brzeg. Ciasto podpiecz 15 min na złoty kolor w nagrzanym do 200°C piekarniku .
Na podpieczonym cieście układaj na przemian: plastry dyni, ewentualnie boczku, pieczonej papryki, bakłażana i pokrojoną fasolkę szparagową. Wszystko zalej śmietaną z jajkami.
Formę z warzywami wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj kolejne 30 min. Zapiekankę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami na ciepło lub zimno.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut, Porcja: 345 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie