Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka wegetariańska z cukinią i ziemniakami"
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 451
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1385
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1862
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 59
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 451
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1385
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1862
Składniki
Ziemniaki pokrój w kostkę. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Papryki pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cukinie umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
Cebulę zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj pieczarki, duś 7-10 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż do miski, dodaj ziemniaki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć marchewkę i paprykę, duś je, aż warzywa zmiękną.
Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku roztop pozostałe masło i stopniowo dodawaj mąkę mieszając trzepaczką. Następnie powoli wlewaj mleko i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie ułóż plastry cukinii, posmaruj beszamelem. Na nich rozłóż ziemniaki z pieczarkami. Przykryj je plastrami cukinii, posmaruj odrobiną beszamelu i rozłóż przesmażoną marchewkę z papryką.
Na wierzchu ułóż pozostałe plastry cukinii i polej pozostałym sosem beszamelowym. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C.
60 minut. Porcja: 440 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie