Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z brokułami i ziemniaczanym purée"
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 305
Królowa grilla :)
Odsłon: 92
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 305
Królowa grilla :)
Odsłon: 92
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, odcedzamy. Rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy mleko i 20 g masła, dobrze mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy warzywny wywar i starty żółty ser, doprowadzamy do wrzenia. Zaprawiamy mąką, mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy purée i wciskamy różyczki brokułów. Polewamy serowym sosem i zapiekamy 10 minut w 200oC.
Na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi zapiekankę. Dzielimy na porcje i podajemy na ciepło.
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 2,90 złŹródło: Rewia