Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z cykorią i szynką pod beszamelem"
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 73
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 138
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 73
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 138
Składniki
Cykorie oczyść z nadpsutych lub zwiędłych liści, opłucz pod bieżącą wodą, odetnij gorzkie piętki. Wrzuć warzywa do garnka z wrzącym bulionem warzywnym, blanszuj 4-5 min. Wyjmij, osącz.
W osobnym naczyniu rozpuść masło, zasyp je mąką i krótko zasmaż, nie rumieniąc. Ciągle mieszając, małym strumieniem dolewaj mleko. Na koniec dodaj do powstałego sosu połowę startego sera. Ogrzewaj do roztopienia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Osączone cykorie zawiń w plastry szynki, ułóż w formie do zapiekania, polej sosem beszamelowym i posyp resztą sera. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 200 st.Źródło: Świat kobiety