Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z groszkiem pod puree"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5632
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30180
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5632
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30180
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Składniki
Przepis przysłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic
kg mieszanego mielonego mięsa, 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, szklanka zielonego groszku (konserwowego lub mrożonego), szklanka bulionu warzywnego, łyżka masła, łyżka mąki, 3 łyżki mleka, olej, łyżka posiekanej natki, tymianek, majeranek, sól, pieprz.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, zmiel. Dodaj masło i mleko, wymieszaj. Wsyp natkę, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
Czosnek i cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, podsmaż. Dodaj pokrojone marchewki, wlej bulion, podduś. Wsyp mąkę i zielony groszek, wymieszaj. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.
Formę natłuść. Na dnie ułóż mięso, przykryj warstwą purée. Zapiekaj ok. 20 min w 200°C.
<strong>Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 8, cena za porcję 2,30 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie