Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z papryką"
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz, po czym dość drobno posiekaj. Papryki starannie umyj, opiecz, zdejmij z nich skórkę, oczyść z pestek, pokrój w kostkę lub w paski.
Dynię umyj, przekrój, obierz, a następnie wytnij z warzywa część z pestkami. Duże kawałki gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
Lekko twardą dynię odcedź, przestudź, pokrój na mniejsze kawałki. Mielone mięso lekko przesmaż na oleju. Wymieszaj z posiekanymi czosnkiem oraz cebulą, pokrojoną papryką oraz z czterema łyżkami oleju roślinnego.
Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku. Wraz z kawałkami dyni ułóż w lekko natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.
Całość posyp tartym, lekko ostrym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Zapiekaj przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
Dynię zapiekaną z papryką, mięsem i innymi warzywami możesz podać z ulubionym sosem – np. pieczeniowym. Przygotuj go osobno i polej nim danie przed podaniem.
To danie możesz zapiec w mniejszych naczyniach (np. kokilkach) i od razu w nich podać.Źródło: Świat kobiety