Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z ziemniakami i kaszą"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 112
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 112
Składniki
Ziemniaki obierz, gotuj 10 minut. Ostudź, pokrój w plastry. Bakłażany pokrój w plastry, oprósz solą, odstaw. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym czosnkiem. Dodaj kaszę, przypraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i cząbrem, smaż 5 minut. Dodaj pomidory, duś.
Bakłażany osusz ręcznikiem papierowym, smaż 3 minuty na posmarowanej olejem patelni. W naczyniu żaroodpornym układaj ziemniaki, kaszę, plastry bakłażana i kawałki pokruszonego sera. Zapiekankę przykryj folią aluminiową.
Piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po 10 minutach pieczenia przykryj folią. Pod koniec pieczenia ją zdejmij. Podawaj krojoną na porcje z sałatą.
CZAS: około godzinyŹródło: Dobry Tydzień