Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekanka z ziemniakami i kaszą

Zapiekanka z ziemniakami i kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z ziemniakami i kaszą"

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 bakłażany
  • 20 dag koziego sera
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • cebula
  • szczypta cząbru
  • suszony tymianek do smaku
  • świeży tymianek do dekoracji
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, gotuj 10 minut. Ostudź, pokrój w plastry. Bakłażany pokrój w plastry, oprósz solą, odstaw. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym czosnkiem. Dodaj kaszę, przypraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i cząbrem, smaż 5 minut. Dodaj pomidory, duś.

  2. Bakłażany osusz ręcznikiem papierowym, smaż 3 minuty na posmarowanej olejem patelni. W naczyniu żaroodpornym układaj ziemniaki, kaszę, plastry bakłażana i kawałki pokruszonego sera. Zapiekankę przykryj folią aluminiową.

  3. Piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po 10 minutach pieczenia przykryj folią. Pod koniec pieczenia ją zdejmij. Podawaj krojoną na porcje z sałatą.

  4. CZAS: około godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń