Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ziemniaczana w bulionie mięsnym"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz i pokrój w niezbyt cienkie plastry.
W osobnym naczyniu ugotuj na twardo w osolonej wodzie jajka (8-10 minut). Wyjmij, przelej zimną wodą, a gdy ostygną obierz i również pokrój w plasterki.
Szynkę pokrój w cienkie plasterki, a następnie w paseczki. Biały ser pokrusz lub rozdrobnij widelcem. Obierz i poszatkuj cebulę.
Formę do zapiekania posmaruj masłem lub olejem. Warstwami układaj ziemniaki i jajka, przesypując je cebulą, paseczkami szynki oraz rozdrobnionym białym serem, solą i pieprzem.
Przygotowane zalej ciepłym bulionem. Na wierzchu rozłóż pokrojony w plasterki żółty ser. Zapiekaj ok. 25 min w 180 st. Dekoruj natką i szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety