Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ziemniaczana z grzybami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 978
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 978
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Ziemniaki ostudź, pokrój w plastry o grubości 1 cm. Grzyby i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podduś na rozgrzanym maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola, suszony tymianek, sól i pieprz, wymieszaj.
Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. podziel na trzy części, ser na cztery. Pierwszą część ziemniaków ułóż w naczyniu, posmaruj częścią sosu grzybowo-serowego i posyp serem, przykryj kolejną porcją ziemniaków. Rób tak aż do wykorzystania wszystkich składników.
Wierzch posyp dwoma rodzajami sera. Zapiekaj w 180°C przez 30 minut. Zapiekankę dekoruj świeżym tymiankiem, możesz podawać z ketchupem.
CZAS: około godzinyŹródło: Dobry Tydzień