Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zatrute jabłko kojarzy się od razu z popularną bajką. To właśnie taki owoc zjadła Królewna Śnieżka i zapadła w głęboki sen, z którego mógł ją wyciągnąć tylko pocałunek prawdziwej miłości. Choć zatrute jabłko w tym wydaniu nie będzie niebezpieczne dla zdrowia, może stać się świetnym przysmakiem na imprezie, np. z okazji Halloween czy na tematycznych urodzinach.
5 grubszych patyczków do szaszłyków
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5747
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1202
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12376
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5747
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1202
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12376
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5209
Składniki
Umyj jabłka i dokładnie je osusz ręcznikiem papierowym. Wbij patyczki od szaszłyków od góry.
Wlej wodę do rondelka i wsyp do niej cukier. Włącz średnią moc palnika i podgrzewaj, aż do momentu skarmelizowania cukru (stanie się brązowawy). Pod żadnym pozorem nie mieszaj łyżką - możesz jedynie delikatnie wstrząsać cukrem w garnku.
Masło rozpuść i połącz z czarnym kakao. Do powstałego karmelu wlej mieszankę i dokładnie wymieszaj.
Zdejmij karmel z ognia i wlej śmietankę. Wymieszaj masę łyżką. Od razu zanurz jabłka w czarnym karmelu (zamaczaj dół, trzymając za patyczki i górną część owoców). Odstaw na papier do pieczenia. Pozostaw do wystudzenia.