Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do zawijaków makowych możesz użyć masy zrobionej własnoręcznie, a także gotowej. Kluczem do przygotowania jest pyszne i miękkie ciasto drożdżowe. Świetnie się sprawdzi jako alternatywa dla klasycznego makowca.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 825
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8929
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10531
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4749
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 825
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8929
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10531
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4749
Składniki
Zacznij od zrobienia masy makowej. Mak trzeba wypłukać i odcedzić, a następnie zalać około litrem wrzątku w garnku. Gotuj przez chwilę, a następnie odstaw do napęcznienia i ostudzenia. Najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie odcedź go oraz zmiel dwukrotnie.
Margarynę roztop w rondelku, dodaj mak, miód, cukier i dodatki w postaci orzechów, skórki pomarańczowej i rodzynek. Wymieszaj wszystko. Ubij białko na sztywną masę z dodatkiem odrobiny soli. Sztywną pianę wmieszaj w ostudzoną masę.
Jeśli przygotowujesz ciasteczka ze świeżych drożdży, zacznij od przygotowania zaczynu. Wlej 100 ml ciepłego mleka, rozkrusz drożdże, wsyp łyżkę cukru i mąki. Dodaj szczyptę soli. Zamieszaj. Poczekaj aż zaczyn zacznie pracować. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia.
Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość, przesiej mąkę do miski, dodaj jajka, pozostały cukier, mąkę i ciepłe mleko, a także wsyp cukier waniliowy. Dodaj też odrobinę soli. Zacznij wyrabiać ciasto, a kiedy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Wyrabiaj długo i bez pośpiechu.
Gładkie i jednolite ciasto uformuj w kulę, podsyp mąką, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto rozwakłuj na prostokąt. Wysmaruj masą. Zawiń, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 5-10 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz około 20-30 minut na złoty kolor.