Do góry

Desery Przepis na:

Zawijaki z ciasta francuskiego z orzechami

Zawijaki z ciasta francuskiego z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 301 Ocena: 3433

Dodano:

Odsłon: 479

Szybka w przygotowaniuzdrowa przekąska. Zawijane ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z orzechów laskowych, kakao, daktyli i masła - bez dodatku cukru.

Składniki

  • kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 6 miękkich daktyli
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki miękkiego masła
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zawijaki z ciasta francuskiego z orzechami

Przygotowanie

  1. Ciasto rozmrozić.
    Jeżeli daktyle nie są miękkie to trzeba ja najpierw zalać gorącą wodą na kilka minut.
    Orzechy przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na proszek, dodać daktyle, kakao, cynamon i masło - zmiksować na gładką masę.

  2. Ciasto rozłożyć, na nim rozsmarować nadzienie (z jednej strony zostawić ok 2 cm do sklejenie).
    Ciasto zwinąć w rulon, skleić delikatnie bok i pokroić następnie na plastry o szerokości ok 1 cm.
    Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń