Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zawijaniec jagodowy z polentą"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 153
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10525
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 153
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10525
Składniki
Cukier oraz cukier waniliowy stop w garnku na jasny karmel. Dosyp kaszkę, zalej mlekiem i gotuj, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Zdejmij z ognia. Kiedy kaszka lekko przestygnie, dołóż do niej serek mascarpone, połowę masła oraz jajko. Dobrze wymieszaj i odstaw masę do wystudzenia.
Resztę masła stop. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wlej do niego masło oraz 1/2 szkl. letniej wody. Dodaj sól. Zagnieć ciasto. Posmaruj je olejem. Przykryj i odstaw na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek, lekko podsypując mąką. Potem palcami rozciągnij go tak, by miał wymiary 45 x 60 cm. Posyp bułką tartą. Kaszkę wymieszaj z jagodami. Ułóż ją na środku placka, formując wałeczek. Owiń go ciastem.
Strudel ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C. Piecz ok. 40 minut.Źródło: Naj