Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowce wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia więc warto je upiec bo domowe są najlepsze. Co do masy makowej to jest wiele przepisów ja podaję swoją wersję i zapewniam Was, że makowce były smaczne.
Pyszne tradycyjne ciasto z makiem, idealne na bożonarodzeniowy stół
Odsłon: 6437
Pyszna , puszysta i lekko wilgotna babka kajmakowa idealna na święta , możesz...
Odsłon: 607
Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Ciasto nie tyl...
Odsłon: 710
U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisi...
Odsłon: 274
Pyszna , puszysta i lekko wilgotna babka kajmakowa idealna na święta , możesz...
Odsłon: 607
Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Ciasto nie tyl...
Odsłon: 710
U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisi...
Odsłon: 274
Składniki
Masa : Mleko zagotować i zalać nim mak w garnku, wymieszać i zakryć pokrywką. Wystudzić. Mieszankę bakaliową rozdrobnić w rozdrabniaczu ale nie za drobno. Gdy mak wystygnie dodać posiekane składniki, cukier oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Przed rozłożeniem masy na ciasto ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto : Z mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn ( mleko ma być letnie ). Gdy drożdże podrosną do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Wlać rozbełtane z wanilią żółtka, zetrzeć zimne masło i wlać zaczyn, wymieszać widelcem a potem zagnieść ciasto. Odstawić je na 15 minut a potem podzielić na 3 części. Wałkować je na w miarę równe prostokątne ( na długość blaszki ) placki. Każdy placek posmarować białkiem i rozłożyć porcję masy zostawiając brzeg bez masy.
Zwinąć makowe rolady. Docięte kawałki papieru do pieczenia posmarować olejem i ułożyć na nich rolady zostawiając wolny odstęp tak na 1,5 cm. Łączenie rolad i papieru powinno być na dole. Zawinięte rolady ułożyć w blaszce do pieczenia i odstawić około 30 minut do podrośnięcia. Gotowe rolady piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 - 50 minut. Potem makowce wyjąć z papieru na kratkę, przestudzić i polać lukrem ( gęstość zależy od upodobań ). Na koniec makowce udekorować na przykład ozdobami cukrowymi.
Przepisy Desery
Desery
Sernik pistacjowy
Desery
Babka piaskowa siostry Anastazji
Desery
Sernik ,,ZEBRA,,
Desery
Babka z zsiadłego mleka
Sernik pistacjowy
Znudziły Wam się tradycyjne serniki? Skorzystajcie z tego przepisu! Dodatek p...
Odsłon: 1029
Babka piaskowa siostry Anastazji
Puszysta babka piaskowa, którą przygotujecie migusiem wykorzystując zaledwie...
Odsłon: 160