Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sklepowe półki uginają się pod naciskiem kolorowych, mlecznych deserków dla dzieci. Takie smakołyki są zazwyczaj bardzo smaczne, ale zawierają potężne ilości sztucznych słodzików, konserwantów, chemicznych barwników i nikłą obecność prawdziwych owoców czy orzechów. Nie karz swoich dzieci brakiem atrakcyjnych słodyczy i zaserwuj im domowy deser monte, bogaty w prawdziwe orzechy laskowe, ciemne kakao i wystarczającą zawartość cukru. Z pewnością wykonasz także porcję dla siebie. Dla ubogacenia smaku w swojej wersji deseru możesz dolać łyżeczkę rumu lub likieru orzechowego.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6893
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242807
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6893
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242807
Składniki
Zmiel orzechy w blenderze lub wsyp je do woreczka strunowego, zamknij woreczek i rozgnieć orzechy wałkiem do ciasta. Dla podkręcenia smaku możesz uprażyć orzechy na suchej patelni przez zmieleniem ich.
Do misy malaksera lub wysokiego naczynia wlej 150 g jogurtu, dodaj serek mascarpone oraz łyżkę słodziwa (syrop klonowy albo miód). Połącz ze sobą składniki.
Do drugiej misy włóż pozostałą cześć jogurtu, kakao i syrop klonowy, a następnie zmiksuj. Dodaj rozdrobnione orzechy laskowe.
Przygotuj szklanki lub pucharki, do których nakładaj naprzemiennie biały i ciemny krem. Wierzch deserków możesz polać syropem klonowym i posypać orzechami laskowymi.