Do góry

Desery Przepis na:

Zebra z kremem i morelami

Zebra z kremem i morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Zebra z kremem i morelami"

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 25 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 1 cytryna
  • 1 puszka moreli
  • 30 dag śmietany kremówki
  • 15 dag konfitury morelowej
  • 3 dag pistacji
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka, olej i 125 ml wody. Całość wymieszaj mikserem. Ciasto rozdziel. Do jednej połowy domieszaj kakao. Tortownicę (o śr. 18 cm) posmaruj tłuszczem. Nałóż do niej na przemian małe porcje jasnego i ciemnego ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 40 minut. Gotowe ciasto wystudź na kratce kuchennej.

  2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Cytrynę polej wrzątkiem, osusz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Morele przełóż na sitko i osącz z zalewy. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj z sokiem i skórką cytrynową. Ostrożnie połącz z żelatyną. Zimne ciasto rozetnij na dwa placki.

  3. Spodni placek ułóż w tortownicy. Posmaruj go 1/2 kremu śmietanowego. Rozłóż morele. Przykryj resztą kremu i drugim plackiem. Wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Pistacje grubo posiekaj. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko, posmaruj wierzch ciasta. Udekoruj je pistacjami.

  4. ok. 1 godziny i 30 minut . Chłodzenie ok. 4 godzin. 1 porcja 260 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń