Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielona sałatka z jajkiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź, odłóż do wystudzenia. Jajka włóż do posolonego wrzątku, ugotuj na twardo (około 10 minut). Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą i obierz.
Obrane jajka odłóż, by wystygły. Ogórek umyj, wraz ze skórką pokrój w plasterki. Sałatę oczyść, podziel na liście, opłucz pod bieżącą wodą. Dobrze osusz (najlepiej w specjalnej wirówce do sałaty albo lekko wycierając listki ściereczką).
Szczypiorek opłucz, osusz, źdźbła potnij na spore kawałki (najszybciej zrobisz to nożyczkami). Zimne ziemniaki potnij w plasterki. Wystudzone jajka potnij na cząstki. Dołóż do nich porwane na kawałeczki liście sałaty, plasterki ogórka i ziemniaków oraz szczypiorek.
Oprósz solą i przypraw cukrem. Przemieszaj. Posyp listkami natki.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj go do śmietany. Dołóż skórkę z cytryny oraz po sporej szczypcie soli i cukru. Sos przypraw octem oraz pieprzem, wymieszaj. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem.
w salaterce polej sosem śmietanowym, wymieszaj. Sałatkę podawaj z ziołowymi grzankami albo jako dodatek do pieczonych mięs, pasztetów i wędlin.
Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 180 kcal. Cena porcji: 1,70 złŹródło: Tina