Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczana rozkosz w koszulce"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 651
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 192
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 312
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 127
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4605
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 651
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 192
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 312
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 127
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4605
Składniki
Sos serowy: 230 g kwaśnej śmietany 18%, 1 szkl. majonezu, 120 g pokruszonego sera z niebieską pleśnią, 1 łyżka świeżego soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej szalotki, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany
Sposób przyrządzenia: Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Nakłuwamy ziemniaki i wcieramy oliwę. Pieczemy przez około 45 min, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy i studzimy. W międzyczasie smażymy boczek na patelni, aż zrobi się kruchy. Odkładamy na papierowy ręcznik, a po wystudzeniu kruszymy na kawałki.
Chłodne ziemniaki kroimy na pół. i drążymy delikatnie środek. Smarujemy wnętrze oliwą, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy przez 10 minut z każdej strony w piekarniku rozgrzanym do 230°C. Wyjmujemy i w środek ziemniaków wkładamy ser z boczkiem. Zapiekamy, aż ser zacznie się topić, ok. 5 min. Potrawę podajemy udekorowaną sosem i szczypiorkiem.
Sposób przyrządzenia sosu: W naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę, majonez, ser, sok z cytryny i szalotkę. Uzyskaną masę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie przykrywamy i trzymamy w lodówce do czasu podania.
<strong>Przepisy zostały zaczerpnięte z książki „True Blood: Eats, Drinks, and Bites from Bon Temps” napisanej przez Alana Balla i Giannę Sobol.</strong>Źródło: Świat Seriali