Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaczana zapiekanka pod beszamelem"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim mięso. Dodaj cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy, krótko razem zasmaż. Wlej pomidory z puszki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i duś 5 minut, często mieszając. Ziemniaki odcedź, odłóż, by lekko przestygły.
W tym czasie marchewki obierz, opłucz, pokrój na podłużne plasterki. Marchewkę oraz fasolkę gotuj 8 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz na sitku.
Masło stop w garnku. Oprósz je mąką i krótko zasmaż. Do zasmażki dolej śmietanę. Wsyp bulion w proszku. Gotuj 10 minut, często mieszając, by sos nie przypalił się. Gdyby był za gęsty, dolej wody lub mleka. Odłóż 2 przestudzone ziemniaki, pozostałe pokrój w plasterki.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej warstwami: 1/2 pokrojonych ziemniaków, 2/3 mięsnej masy, marchewkę, resztę plastrów ziemniaków, fasolkę, resztę mięsa. Polej sosem beszamelowym. Odłożone ziemniaki zetrzyj i ułóż na zapiekance. P0midor umyj, pokrój w plasterki, rozłóż na ziemniakach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 30–35 minut.
Natkę i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Wymieszaj z jogurtem, dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj do zapiekanki.
ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja ok. 860 kcal.
Sos dobrze komponuje się z różnymi przyprawami. Możesz dodać do niego czosnek, chili, musztardę, dzięki temu za każdym razem zapiekanka będzie smakowała nieco inaczej!Źródło: Tina