Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczana zapiekanka z ziołami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 649
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 953
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 509
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 649
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 953
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 509
Składniki
Obierz i pokrój w plastry ziemniaki. Gotuj przez ok. 10 minut.
Obierz czosnek i utrzyj go na miazgę z solą.
Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem. (Jeśli wolisz, możesz zastąpić go masłem lub smalcem).
Ułóż warstwami ziemniaki w naczyniu.
Posyp ziemniaki solą.
Umyj i osusz zioła.
Posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki oraz rozmarynem. Rozłóż liście laurowe.
Połącz jogurt ze śmietaną, dodaj utarty czosnek i bardzo dokładnie wymieszaj. 9. Polej powstałym śmietanowym sosem ziemniaki.
10. Posiekaj tymianek, odkładając kilka łodyżek do dekoracji.
11. Posyp tymiankiem wierzch zapiekanki.
12. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i wstaw do niego naczynie żaroodporne.
13. Piecz około pół godziny do momentu, aż wierzch zacznie się robić brązowy.
14. Przed podaniem udekoruj łodyżkami tymianku.
Czas: ok. 45 min. Poziom: średni, porcje: 12, ilość kalorii: 160 kcal/ porcja.Źródło: Tele Tydzień