Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaczane koszyczki"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Obierz ziemniaki, umyj je i osusz. Zetrzyj na tarce lub pokrój ostrym nożem w długie, cienkie paski. Następnie lekko osusz ziemniaki na papierowym ręczniku kuchennym. Do garnka wlej olej do głębokiego smażenia, rozgrzej.
Przygotuj dwa metalowe koszyczki (małe durszlaki o różnych rozmiarach. Większy koszyczek wyłóż warstwą rozdrobnionych surowych ziemniaków. W środku umieść mniejszy koszyczek, lekko dociśnij zie mniaki. Całość umieść w naczyniu z rozgrzanym olejem. Smaż na złoto.
W ten sam sposób przygotuj kolejne koszyczki. Każdy wyjmuj ostrożnie i układaj na papierowych ręcznikach kuchennych, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim szybko pieczarki. Zdejmij z patelni, przestudź. 2/3 pieczarek od łóż, pozostałe przełóż do miski. Dodaj 5 łyżek oleju, musztardę, ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku, zmiksuj.
Sałaty umyj i osusz, większe listki porozrywaj palcami. Rozłóż do koszyczków ziemniaczanych. Dodaj odłożone wcześniej podsmażone pieczarki. Podawaj na stół z sosem musztardowo-pieczarkowym.Źródło: Świat kobiety