Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczane łódeczki"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 71
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 71
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj na półmiękko (ok. 10 minut). Odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W tym samym czasie w osobnym garnku zblanszuj krótko (2-3 minuty) różyczki brokułów. Jeśli używasz świeżych warzyw, oczyść je, oderwij główki, gotuj w osolonym wrzątku 5-8 minut.
Zblanszowane różyczki odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Gdy lekko przestygną, posiekaj je na małe kawałki i umieść w misce. Przestudzone ziemniaki przekrój na połówki. Delikatnie wydrąż część miąższu, pozostawiając łódeczki do napełnienia.
Wydrążony miąższ ziemniaczany dodaj do miski z brokułami. Całość rozdrobnij widelcem, wymieszaj z serkiem kanapkowym (naturalnym lub śmietankowym). Dodaj musz- tardę i jajko. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaczane łóde czki napełnij przygotowaną masą. Posyp startym na tarce żółtym serem i ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Skrop delikatnie olejem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Zapiekaj 15 minut. Podawaj np. z sosem tzatziki.Źródło: Świat kobiety