Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczane patyczki"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 703
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 189
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 703
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 189
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena sztuki 1,50 zł.
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Największe kroimy na pół. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją na kawałki. Pieczarki dzielimy na kapelusik i krótką nóżkę. Cukinię kroimy w grube plastry i kroimy na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniak, paprykę, cukinię, pieczarkę, pomidorek i jeszcze raz te same w odwrotnej kolejności, by pomidorki pozostały w środku szaszłyków.
Przygotowane szaszłyki przyprawiamy ziołami i pieprzem. Na patelni, najlepiej grillowej, rozgrzewamy olej. Smażymy szaszłyki kilka minut. Od czasu do czasu obracamy. Układamy na talerzu.
Wartość odżywcza sztuki 177 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 5,9 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia