Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczany kołacz"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 149
Składniki
Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem, połową ciepłego mleka oraz łyżką mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, ostudź, a następnie obierz i przepuść przez praskę. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, wysmaż chrupiące skwarki.
Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj łyżeczkę soli oraz rozdrobnione ziemniaki. Wsyp wytopione i przestudzone skwarki. Dodaj jajko, resztę ciepłego mleka oraz wyrośnięty zaczyn.
Z przygotowanych składników wyrób elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób. Przełóż na stolnicę. Pozostaw na 15 minut.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Wykrawaj małe placuszki. Formuj z nich w dłoniach kulki. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia, wysmaruj ją tłuszczem (np. olejem).
Jedną kulkę oprzyj o brzeg formy. Ustawiaj kolejne kuleczki (pod kątem) tak, by częściowo zachodziły na poprzednie. Twórz z nich okręgi. Całość posyp kminkiem i grubą solą. Piecz około 30 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety