Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczki z piekarnika"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 99
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 766
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1487
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 99
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 766
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1487
Składniki
Wyszoruj ziemniaki starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Ostrym nożem zrób nacięcia w formie krzyża.
Każdy ziemniak natrzyj olejem, owiń w kawałek folii aluminiowej i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. do miękkości (ok. 60 minut). Przed wyjęciem sprawdź, czy są miękkie.
Jeśli chcesz, możesz wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, a potem tylko podpiec w piekarniku.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz, a następnie drobno posiekaj. Utrzyj w misce ze sporą szczyptą soli. Do osobnego naczynia włóż twaróg (najlepszy będzie tłusty lub półtłusty).
Wlej do niego śmietanę, utrzyj na kremową masę. Dodaj roztarty z solą czosnek, wymieszaj.
Umyj i osusz gałązki ziół. Oderwij listki z łodyżek, posiekaj. Dodaj do serka, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki wyjmij, odwiń z folii. Podawaj z serkiem.
Możesz upiec same ziemniaki, a potem podać do nich dowolny dip albo sałatkę, lub też od razu zapiec warzywa z farszem. Najsmaczniejsze dodatki to boczek, jajka, ser żółty lub pleśniowy, cebula, czosnek oraz zioła. Do pieczonych ziemniaków wybierz: tymianek, rozmaryn, oregano lub cząber.Źródło: Świat kobiety