Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczki z serem, boczkiem i cebulą"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w ćwiartki, gotuj 15 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź, posyp słodką papryką, oregano i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę. Smaż go na rozgrzanym maśle, aż będzie rumiany. Dodaj pokrojoną w ćwiartki dymkę, duś przez trzy minuty.
Piekarnik rozgrzej. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ziemniaki, boczek i cebulę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, delikatnie przekładaj ziemniaki z boczkiem. Całość posyp serem, połóż kilka kawałeczków masła.
Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z warzywami gotowanymi na parze lub zieloną sałatą.
CZAS: około godzinyŹródło: Dobry Tydzień