Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaki na kurkach"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 72
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 72
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach 10-15 minut. Odcedź, ostudź, obierz i przekrój na połówki. Ułóż na blasze, skrop olejem. Posyp solą oraz curry. Piecz około 20 minut w 200 st.
Kurki bardzo dokładnie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Większe sztuki pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki. Smaż, aż puszczą sok, wlej śmietanę. Duś razem do miękkości.
Dodaj posiekane zioła (koperek, szczypiorek lub natkę). Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,90 zł.Źródło: Świat kobiety