Do góry

Desery Przepis na:

Ziemniaki po gospodarsku z jajecznicą

Ziemniaki po gospodarsku z jajecznicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Ziemniaki po gospodarsku z jajecznicą"

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 6 jajek
  • 2-3 korniszony
  • 20 dag gotowanej szynki
  • 1-2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj. Każdy osobno zawiń w kawałek folii aluminiowej. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę.

  2. W tym czasie cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem z odrobiną soli oraz pieprzu. Ogórki pokrój w plasterki. Szynkę potnij w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Wlej masę jajeczną i usmaż jajecznicę.

  3. Ziemniaki wyjmij z piekarnika, lekko przestudź. Potem każdy natnij wzdłuż i lekko posól. Uważaj, by przy rozcinaniu ziemniaki się nie rozpadły. Nacięcie lekko rozchyl, włóż po porcji jajecznicy. Nafaszerowane ziemniaki posyp kosteczkami szynki i plasterkami ogórków.

  4. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, posiekaj je. Gotowe danie posyp natką.

  5. Kosteczki szynki zrumień, będą bardziej chrupiące. ok. 75 min.1 porcja zawiera ok. 480 kcal .Ok 1,90 zł za porcję.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń