Do góry

Desery Przepis na:

Ziemniaki w omlecie, z fasolką i marchewką

Ziemniaki w omlecie, z fasolką i marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki w omlecie, z fasolką i marchewką"

Składniki

  • Czas przygotowania 75 minut. Ce
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • po 150 g młodej marchewki i fasolki szparagowej
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • cebula
  • 6 jajek
  • 100 g sera gouda
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaki w omlecie, z fasolką i marchewką

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut.

  2. Fasolkę szparagową (jeśli jest długa, przekarawamy na pół) gotujemy 5–6 minut. 3 minuty przed końcem dodajemy marchew i dalej gotujemy. Cebulę kroimy w paski.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone w plastry ziemniaki, cały czas je obracając. Po 10–15 minutach dodajemy fasolkę szparagową, marchew i cebulę, podsmażamy 5–10 minut.

  4. Jajka rozbijamy do miski, przyprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Dodajemy starty na tarce ser gouda, mieszamy. Powstałym sosem zalewamy warzywa na patelni. Dalej smażymy, aż krawędzie omletu się zetną. Następnie wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy 10–15 minut na jasnozłoty kolor w 200oC.

  5. Danie możemy podać z chrupiącą bagietką i zieloną sałatą z pomidorami.

  6. Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 24 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 42 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń