Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki w omlecie, z fasolką i marchewką"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 320
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 114
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 320
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 114
Składniki
Ziemniaki i marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut.
Fasolkę szparagową (jeśli jest długa, przekarawamy na pół) gotujemy 5–6 minut. 3 minuty przed końcem dodajemy marchew i dalej gotujemy. Cebulę kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone w plastry ziemniaki, cały czas je obracając. Po 10–15 minutach dodajemy fasolkę szparagową, marchew i cebulę, podsmażamy 5–10 minut.
Jajka rozbijamy do miski, przyprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Dodajemy starty na tarce ser gouda, mieszamy. Powstałym sosem zalewamy warzywa na patelni. Dalej smażymy, aż krawędzie omletu się zetną. Następnie wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy 10–15 minut na jasnozłoty kolor w 200oC.
Danie możemy podać z chrupiącą bagietką i zieloną sałatą z pomidorami.
Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 24 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 42 gŹródło: Rewia