Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zimne nóżki wieprzowo-cielęce"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 233
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 100
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 233
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 100
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Nóżki opal nad płomieniem, by usunąć pozostałe na skórce włoski. Następnie mocz przez pół godziny w zimnej wodzie. Wyjmij, oczyść. Warzywa z włoszczyzny oraz cebulę obierz, opłucz. Oczyszczone nóżki i przygotowane warzywa włóż do garnka.
Zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień. Gotuj dalej ok. 4 godzin. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą oraz sokiem z cytryny.
Wywar przecedź, przypraw do smaku czosnkiem. Marchewkę pokrój w plasterki. Ugotowane nóżki lekko przestudź, następnie obierz z nich mięso i drobno je pokrój. Groszek przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy.
Małe foremki albo miseczki wyłóż plasterkami marchewki. Do każdej nasyp po porcji osączonego zielonego groszku. Nałóż do nich kawałeczki mięsa, posiekaną natkę i ew. po łyżeczce kukurydzy konserwowej. Zalej przecedzonym wywarem.
Jeśli nie jest wystarczająco kleisty, rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny. Wstaw do lodówki, by galareta całkiem zastygła. Przed podaniem udekoruj sałatą i cytryną.
Przed podaniem z powierzchni galaretek zdejmij tłuszcz. Wyłóż je na półmisek przykryty listkami sałat, udekoruj gałązkami świeżych ziół, np. trybuli, kolendry, natki.Źródło: Tina