Do góry

Desery Przepis na:

Zimowy tort żurawinowy

Zimowy tort żurawinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 2383

Dodano:

Odsłon: 1247

Tort Żurawinowy o słodko-kwaśnym smaku, świetnie smakuje idealny na zbliżające sie święta

Składniki

  • (tortownica 20 cm) Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Bita śmietana: ½ szklanki soku z Żórawiny 500 ml bitej śmietany 2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki gorącej wody 4-5 ły
  • Poncz: Sok z cytryny ¾ szklanki przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru
  • Krem do tynkowania: 160 g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 60 g cukru pudru 240 g serca masc
  • Drip: 5 g białej czekolady łyżeczka oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zimowy tort żurawinowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Żółtka oddzielić od
    białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać
    małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie
    przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać
    najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki
    zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.

    Piec w temperaturze 160
    -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

    Bezpośrednio po upieczeniu
    ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na trzy
    blaty.

  2. Bita śmietana

    Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec bujania powoli wlewać sok z Żórawiny wymieszany z żelatyną i dokładnie wymieszać.

    Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć kolejny biszkoptem nasączyć pączem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć ostatnim biszkoptem nasączyć pączem i posmarować pozostałą bitą śmietaną. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny

  3. Krem do tynkowania

    Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami serek mascarpon, gdy masa będzie puszysta nie przerywając miksowania powoli wlewamy sok z Żórawiny wymieszany z żelatyną, i miksujemy jeszcze przez chwile.

    Schłodzony tort tynkujemy ¾ kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile dolodówki, W tym czasie przygotowujemy dr pip

    Do gorącej miski wody wstawiamy np. garnuszek z czekoladą i olejem. Zostawiamy na dwie trzy minuty i mieszamy aż czekolada się rozpuści i wymiesza z olejem. Garnuszek z wymieszą czekoladę wyjmuję z miski z gorącą wodą i odstawiamy na chwile (3-4minuty ) do chwili gdy będzie już chłodna ale cały czas „lejąca” wtedy np. za pomocą łyżeczki wylewamy po krawędzi toru. Gdy czekolada zastygnie, pozostałym kremem szprycujemy go czekoladę.


    Gotowy tort udekorowałam również wiórkami kokosowymi oraz Raffaello.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń