Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurawinowy keks z limonkową nutą"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 178
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 377
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 178
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 377
Składniki
Limonki polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednej zetrzyj skórkę, drugą cieniutko obierz, formując ze skórki spiralki. Z miąższu limonek wyciśnij sok. Żurawinę wrzuć do garnka, zalej 100 ml lemoniady, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 2 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj ze startą skórką limonki, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka, nadal ucierając. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, porcjami połącz z masą maślaną. Domieszaj pozostałą lemoniadę i namoczoną żurawinę.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz maką. Nałóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. ok. 10 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Upieczony keks studź 15 minut w foremce, potem przełóż na kratkę kuchenną.
Likier pomarańczowy wymieszaj z sokiem z limonek. Skrop ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie cukier puder wymieszaj z sokiem żurawinowym. Utrzyj na gładki lukier. Oblej nim keks. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj spiralkami skórki z limonki.
85 minut, 1 porcja ok. 400 kcalŹródło: Tina